Skip to content

7 motive să te reinventezi în weekend

Dacă facem un simplu exercițiu, imaginându-ne că trăim 80 de ani, asta ar însemna că avem în total 4160 de weekenduri la dispoziție. În aceste două zile, unele persoane își propun, și adesea chiar reușesc, să facă lucruri pentru care merită să trăiești, petrec timp alături de persoanele dragi, se relaxează, se încarcă, în timp ce alții, dimpotrivă, se folosesc de aceste 2 zile, după cele 5 zile lucrate, să își facă treburile casnice „așa cum trebuie“, duc la bun sfârșit, în pace și liniște, tot ceea ce n-au reușit să termine în cursul săptămânii. În aceste 48 de ore unele persoane, mai ales femeile, reușesc să se concentreze pe treburile casnice, cum ar fi curățenie, spălat, călcat.

7 motive să te reinventezi în weekend

Întrebarea „Când să le fac, dacă nu în weekend?“ este întemeiată, însă cu siguranță că fiecare persoană, după ce are weekendul liber, sau după o excursie, fie la mare sau la munte, săptămâna următoare este mai eficient, mai plin de energie, cu moralul mai ridicat și mult mai lipsit de frustrări și regrete. Prin urmare, putem spune că este în folosul stării noastre de bine dacă folosim weekendurile pentru ceea ce sunt destinate: odihnă.
După o săptămână încărcată avem nevoie și de relaxare, merită să ne facem timp pentru ea în mod constant și regulat.
Iar dacă reușim acest lucru, ne putem aștepta la schimbări pozitive: pe lângă creșterea productivității, ca urmare a unei odihne suficiente, este probabil să fim mai mulțumiți de munca noastră, totodată este foarte posibil ca și nivelul de stres să scadă considerabil.
Potrivit Laurei Vanderkam, unul dintre cei mai cunoscuți experți în managementul timpului și autoarea celor 2 cărți apărute la Editura Curtea Veche: 168 de ore și Renunță la ceas, precum și a cărții What the Most Successful People Do on the Weekend („Ce fac cei mai de succes oameni în weekend“), ceea ce facem în weekend nu este important doar pentru sănătatea noastră fizică și mentală, ci și pentru succesul nostru.
Pe lângă argumentele bazate pe date științifice, e important și faptul că Vanderkam vorbește din proprie experiență. Autoare cărților nu doar că lucrează mult și intens, dar are și cinci copii.
Iată cele 7 lucruri de făcut în weekend, care au mari șanse să se regăsească pe lista lucrurilor de făcut în weekend a oamenilor de succes.

1. Planificarea
Vrem să citim, vrem să facem exerciții fizice sau pur și simplu să nu facem nimic? Planificați în avans când și cât timp veți petrece într-o anumită activitate, iar asta vă va ajuta să evitați situațiile de genul: „Ne petrecem toată după-amiaza de sâmbătă încercând să ne dăm seama ce vrem să facem și apoi să ne întrebăm duminică după-amiază: «Unde a dispărut și acest weekend?»“
Vandekam mai spune și că merită să vă asigurați că nu vă supraîncărcați calendarul cu lucruri de făcut. Ideal este să planificați 5 sau 6 „acțiuni“ și să petreceți în medie câte 3 ore cu fiecare activitate.

2. Timp minim pentru treburile casnice
Multe persoane își petrec weekendul în „Triunghiul Bermudelor“ dintre curățenie, cumpărături și gătit. Este de înțeles că există unele sarcini care necesită mult efort și care sunt aproape imposibil de făcut în timpul săptămânii, dar expertul spune că merită să faci un efort pentru a minimaliza timpul pe care îl petreci cu treburile casnice în aceste două zile.
Cel mai bun mod de a face acest lucru este să vă propuneți mici ferestre de 20-30 de minute în timpul săptămânii, dacă e musai și în weekend, și să vă faceți treburile casnice obligatorii în aceste ferestre.

3. Îmbunătățirea relațiilor sociale
Un alt secret al oamenilor care își planifică și organizează viața cu succes, care sunt și foarte mulțumiți de calitatea vieții lor, este acela de a avea o viață socială activă, participând cu regularitate la evenimente comunitare sau la activități în care au ocazia de a intra în contact cu alții.

4. Concentrarea pe obiectivele pe termen lung
Pentru că trăim zi de zi într-o agitație continuă, rareori avem timp să ne concentrăm asupra obiectivelor noastre pe termen lung. În schimb, weekendul – în cazul în care reușim să ne luăm liber de la treburi – este un moment excelent pentru a ne da seama unde ne aflăm și încotro ne îndreptăm și unde anume ne dorim să ajungem în viață.

5. Includerea exercițiilor fizice în rutina de weekend
Persoanele care își gestionează cu succes viața fac în mod regulat sport și exerciții fizice. Adesea acest lucru este greu de încadrat într-o zi aglomerată din timpul săptămânii, dar pare să fie mai ușor de implementat în weekend. Dacă începem ziua de sâmbătă cu o alergare sau mersul cu bicicleta sau poate o plimbare, acest lucru poate da un impuls weekendului, în timp ce o sesiune de yoga duminică seara poate contribui la concentrare atenției asupra propriei persoane și nu asupra zilei de lucru de luni.

6. Petrecerea de timp offline
Din păcate, extrem de multe persoane petrec ore în șir în fața ecranului unui computer sau al laptopului. Experții în domeniu sunt de părere că măcar în weekend acest lucru ar trebui suspendat și întrerupt în mod conștient. Se vorbește despre o mini-detoxifiere digitală, cum ar să punem telefonul deoparte între sâmbătă dimineața și duminică la prânz sau poate să facem o excursie cu telefonul închis. Acest lucru poate fi atât de liniștitor, ne scapă de stresul de a fi permanent disponibili.

7. Reîncărcarea bateriilor
Potrivit lui Vanderkam, oamenii de succes au performanțe considerabile pentru că sunt conștienți de activitățile care îi reîncarcă și îi relaxează. Este foarte important ca fiecare persoană să găsească aceste activități și chiar să le implementeze în propria viață. Suntem persoane diferite, fiecare este liber să aleagă modalitatea de a se relaxa, dar și de a-și încărca bateriile pentru o nouă săptămână, dacă face acest lucru în weekend. De la dans la cusut și până la șah, pot exista o mie și una de lucruri care ne pot ajuta să ne refacem rezervele de energie epuizate.
Iar cel mai bun moment pentru a face aceste lucruri este probabil în weekend.

Deci reorganizând și restabilind prioritățile, putem dedica mai mult timp lucrurilor care ne plac fără să fim nevoiți să facem mari sacrificii.