Skip to content

4 strategii contra văicărelilor

Viața e pavată cu probleme, de-a lungul ei toată lumea se confruntă cu fel și fel de obstacole, iar sarcina noastră și însăși frumusețea vieții este să le rezolvăm, să trecem peste ele. Unele persoane au mai puține probleme, alții mai multe, dar există unele tipuri de personalități care nici măcar nu observă lucrurile bune din viață, partea plină a paharului, ci se concentrează doar pe cele rele, pe partea goală a paharului. Aceștia sunt cei care se plâng tot timpul!

4 strategii contra văicărelilor

De-a lungul vieții, cu toții ajungem să cunoaștem astfel de persoane și fiecare din noi a observat că oamenii care se plâng tot timpul ne consumă energia, sunt efectiv ca niște vampiri energetici. În mod sigur ai simțit că după o întâlnire cu astfel de persoane devii morocănos, te simți chiar neputincios și ești stors ca un burete.
Sărmana persoană care se confruntă cu probleme, care poate să privească lucrurile doar dintr-o singură perspectivă, cea negativă, ar vrea să scape de tensiunea interioară, e dornică să i se ofere cuvinte de încurajare, de empatie, dar faptul că se plânge constant îl seacă pe interlocutor de energie și acesta se epuizează. Asta este problema, căci noi nu dispunem de resurse infinite de energie, putem asculta de câteva ori văicăreala unui prieten sau membru de familie, dar nu în mod constant.
Cu toate că văicărelile neîntrerupte te umplu de energie negativă, nu înseamnă că nu ar trebui să asculți niciodată pe cineva care are probleme, dar dacă cineva se plânge mereu și nu face nimic pentru a-și schimba viața, nu vei putea să-l ajuți, este responsabilitatea fiecăruia să se ajute, să-și rezolve problemele. Iar noi trebuie să ne schimbăm atitudinea și să învățăm să ne descurcăm cu oamenii care se vaită tot timpul.
E important de reținut și faptul că ei se victimizează în permanență, doar se plâng la toată lumea, dar nu fac nimic pentru a-și schimba viața, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Și mai e un lucru bine de știut:
persoana care se plânge tot timpul folosește acest lucru, în mod conștient sau inconștient, ca pe un instrument de manipulare. Scopul lor este de a ne face să ne simțim vinovați (astfel că vina pentru toate problemele, situațiile lui problematice este transferată la noi), de a stârni compasiune, de a stârni milă. Poate că pe moment nici nu îți dai seama că, încercând să gândești în locul lor și fiind absorbit complet de problema lor, se activează salvatorul din tine, te încarci cu emoții negative, cu energie negativă, te epuizezi, și cu timpul poți ajunge chiar în situația în care îți pierzi cheful de viață.
Trebuie să înțelegem că frustrarea, vinovăția și tristețea pot provoca schimbări hormonale care la rândul lor pot duce cu ușurință la schimbări emoționale, la scăderea capacităților de concentrare și de rezolvare a problemelor.
Prin urmare, e bine să găsim niște strategii pentru a ne descurca cu oamenii care se vaită tot timpul. Iată câteva sugestii:

1. Stabilește limite clare!
Ești liber să exprimi în mod hotărât și calm, chiar și în timpul unei conversații, că nu mai ești dispus să asculți poveștile negative. Nu e cazul să intri în prea multe detalii. Iar dacă te-ai săturat să auzi asta în fiecare zi, spune în mod direct și la obiect că nu mai poți suporta.

2. Păstrează distanța!
E util, ca pe cât posibil, să păstrezi o distanță sănătoasă față de persoanele care se vaită tot timpul. Cu cât îi asculți mai puțin, cu atât te protejezi mai mult de încărcătura energetică negativă.

3. Nu le arăta empatie!
În momentul în care persoana care se plânge și-a atins scopul, iar tu te grăbești să cauți o soluție la problemele din viața ei, practic tu te încarci și cu problemele ei, le rezolvi în locul ei, ceea ce, pe termen lung, conduce la oboseală, frustrare, chiar tristețe. Nu trebuie să continui să rezolvi probleme care nu te privesc, trăiește-ți propria viață.

4. Învață-i să se responsabilizeze
Noi putem să-i spunem prietenului sau unui membru al familiei sau colegului de muncă care se plânge în mod constant că îl înțelegem pe deplin, dar că fiecare e responsabil pentru viața lui și trebuie să-și rezolve propriile probleme, căci asta e viața: o serie de provocări pe care noi e bine să le rezolvăm singuri. De asemenea, putem să subliniem și faptul că multe probleme apar tocmai din cauza atitudinii negative și că a sosit timpul să ia măsuri pentru a-și schimba propria viață, e liber să facă acest lucru, evident dacă e pregătit pentru asta.

Cât de frumos a formulat marele Constantin Brâncuși: „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.“