Skip to content

Semnele personalităţilor dependente

Conform Marelui dicţionar al psihologiei, „dependenţa este tendinţa de a căuta ajutor şi protecţie pe lângă altcineva, de a lăsa pe altul să ia orice decizie, ca urmare a pierderii maturităţii şi a autonomiei.“

Semnele personalităţilor dependente

Ne întrebăm adesea dacă avem o personalitate dependentă sau tindem să afişăm trăsături de personalitate dependentă. În cazul afirmativ acest lucru va afecta relaţiile noastre. Iată pe scurt cele nouă trăsături asociate cu o personalitate dependentă:
1. Persoanele dependente au dificultăţi în a lua decizii în viaţa de zi cu zi fără a se consulta cu cineva şi a se reasigura.
2. Persoanele dependente au nevoie de alţii care să-şi asume responsabilitatea în multe domenii majore ale vieţii.
3. Ei au dificultăţi în confruntarea directă cu ceilalţi datorită fricii.
4. Persoanelor dependente le este dificil să înceapă proiecte sau să facă anumite lucruri pe cont propriu, de teama eşecului mai bine evită să ia iniţiativa.
5. Singurătatea face ca persoanele dependente să devină anxioase sau stresate. Ei cred în legea lui Murphy: „Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost.“
6. Dacă se întâmplă lucruri neplăcute, persoanele dependente care nu se iubesc şi nu au suficientă încredere în sine se consideră a fi responsabile pentru acestea.
7. Persoanele dependente se simt responsabile pentru îndeplinirea aşteptărilor altora.
8. Persoanele dependente au o mare nevoie de validarea şi aprobarea celorlalţi, ei sunt tot atât de disperaţi în obţinerea acestora cum tânjeşte un alcoolic după băutură.
9. Persoanele dependente sunt incapabile de a defini graniţele şi de a le apăra, iar alte tipuri de personalități caută să exploateze acest tip de vulnerabilitate.

Persoanele dependente consumă timp şi energie încercând să menţină relaţii nesănătoase. Pentru a se vindeca, ele trebuie să se străduiască la stabilirea relaţiilor bazate pe adevăr. Deşi este dificil, acceptarea adevărului este calea spre libertate.

Sursa