Skip to content

Priorități în vremea pandemiei

În această perioadă dificilă pentru noi toți, pentru a evita apariția unor stări afective ca anxietatea, este indicată, mai mult ca oricând, o planificare riguroasă a activităților zilnice, astfel încât să nu avem tendința de a face mai multe lucruri deodată, cu scopul de a evita supraîncărcarea, starea de stres și tensiune. Scopurile bine determinate ne ajută de la mic la mare, să ne organizăm, reorganizăm și să ne planificăm activitățile pe care urmează să le întreprindem. Atât copiii, adolescenții, tinerii, cât și persoanele mature sau chiar mai în vârstă, cu toții avem nevoie să ne facem un program zilnic, realist, de care să ne ținem și care ne ajută să ne recăpătăm echilibrul în această lume plină de incertitudini în care parcă nu vedem încă luminița de la capătul tunelului.

Priorități în vremea pandemiei

Chiar dacă nu sunt întru totul adepta sloganului „pauzele lungi și dese, cheia marilor succese“, trebuie să ținem cont că avem nevoie și de momente de repaos, relaxare, activități sportive de genul cursă cu obstacolele din casă etc, de momente de introspecție și chiar odihnă.
Iată câteva principii de planificare a timpului propuse de d-na Irina Holdevici în cartea Elemente de psihoterapie:

1. Revizuiește-ți obiectivele
2. Realizează o listă a lucrurilor pe care trebuie să le realizezi și alta a celor pe care vrei să le faci cu estimarea timpului necesar.
3. Dacă sarcinile și activitățile îți solicită mai mult timp decât ai la dispoziție, stabilește prioritățile:
• ce trebuie făcut neapărat astăzi;
• ce poate fi amânat și pentru cât timp;
• ce doresc să fac astăzi;
• pot oare trasa sarcina aceasta altcuiva și dacă da, cui anume;
• ce se întâmplă dacă nu fac acțiunea X; dacă nu se întâmplă nimic pot s-o omit.
4. Stabilește o ordine a efectuării sarcinilor și activităților pe care le ai de îndeplinit; alege secvența care îți convine mai mult.
5. Caută să faci un singur lucru odată și să termini ceea ce ai început.
6. Nu te repezi la o nouă activitate imediat ce ai terminat-o pe cea veche, ci ia o pauză; planifică-ți mici pauze pentru relaxare.
7. Revizuiește-ți încă o dată prioritățile la jumătatea zilei.
8. Analizează amânările și tendința de a tărăgăna lucrurile; ai amânat ceva pentru că ți-ai fixat obiective prea înalte? Ai fost nerealist în a aprecia ceea ce poți face cu adevărat? Acum poți realiza acel lucru?
9. La sfârșitul zilei reamintește-ți ce ai realizat și acordă-ți credit.

Cred că un exemplu elocvent al planificării eficiente a timpului se poate întâlni la unii ghizi locali care îți oferă serviciile la tot pasul, în orice colț al lumii. Iar pentru că pe vremea „stau acasă“ momentan trăiesc doar din amintiri și ce bine că există și sunt multe. În ianuarie am făcut o nouă călătorie în Egipt. Primul popas a fost în Cairo, unde am avut parte de o foarte valoroasă călătorie în timp cu ajutorul ghidului nostru, într-un tur al orașului de o zi. Pentru că era vorba de atingerea mai multor obiective atât din Cairo islamic, cât și din Cairo copt, acesta a trebuit să facă o selecție foarte bine gândită și să planifice ziua astfel încât să fim cât mai mulțumiți și, la sfârșitul zilei să mai rămână timp și pentru cea mai râvnită activitate „turistică și culturală“: vizita la „singura“ fabrică de parfumuri autentice sau la „singurul“ atelier care produce papirus original din oraș și băgatul pe gâtul turistului naiv, la prețuri exorbitante, folosind sloganul „special price, just for you, my friend“ al acestor produse.
Ali, ghidul nostru privat și autorizat a ales ca prim popas „vechiul“ Muzeu Egiptean de pe Midan Tahrir. Era limpede că acest muzeu impresionant, pentru a cărui parcurgere cât de cât amănunțită un turist are nevoie de circa 2 săptămâni, iar studenții vin aici zilnic timp de 2 ani, nu poate fi prezentat în câteva ore. Așa că a optat pentru concentrarea pe anumite aspecte considerate importante, într-un demers logic, științific, întreruptă din când în când cu anecdote pline de savoare, unele chiar picante. Evident că turul a început cu un popas la parter, la una din copiile pietrei de la Rosetta, cheia misterului hieroglifelor, iar punctul culminant a fost Sala Tut, reintilnirea cu masca lui Tutankhamon. Culmea ironiei este că față de marii faraoni, constructori de piramide și orașe, acesta n-a fost decât un faraon oarecum neînsemnat, care a și domnit foarte puțin. Dacă mormântul lui nu ar fi supraviețuit intact, cred că n-ar fi meritat mai mult de o notă de subsol în istoria Egiptului antic. Masca lui este însă fără discuție o capodoperă inestimabilă a Egiptului antic. Apoi am poposit vreme de câteva minute la Scutul lui Narmet, la grupul de coloși care îl reprezentau pe Amenhotep al III-lea și familia, tripticele absolut fermecătoare ale faraonului Menkaura, statuia din Diorit negru al lui Khefre, alt constructor de piramide, artefacte frumoase ale faraonului „eretic“ Akhenaten din Galeria Amarna, artefactele funerare din mormântul lui Yuya și Tuya, străbunicii lui Tutankhamon precum și sala mumiilor.
După vizitarea muzeului, ghidul ne-a întrebat când vrem să luăm prânzul, a făcut un calcul, o revizuire a priorităților de la jumătatea zilei și am pornit spre Citadelă, apoi am vizitat Cairo copt, iar după masă ne-a rămas timp și pentru „shopping“.
Cheia succesului lui Ali: obiective și ordinea lor foarte clar definite, un plan de acțiune și revizuirea priorităților. Deși cred că prioritatea nr. 1 din perspectiva lui ar fi fost încasarea comisioanele din urma cumpărăturilor noastre. Care însă, spre dezamăgirea lui Ali, acest obiectiv nu a fost atins.

Cabinetul reînnoit

Aceasta este o perioadă dificilă pentru noi toți, dar împreună vom învinge cu siguranță și acest „dușman“ invizibil. Cred că în viața tuturor acum există sau vor exista momente de deznădejde, în care simțim că pierdem controlul asupra situației în care ne aflăm.

Cabinetul reînnoit

Dar tocmai în aceste situații putem foarte bine să ne descoperim propriile noastre nevoi, să ne dăm seama de prioritățile și chiar limitele noastre. E necesar să ne dăm seama, să conștientizăm stările noastre, iar în momentul în care gândurile automate devin sumbre și ne apasă, trebuie să schimbăm perspectiva. Adesea ceea ce este interzis ne atrage mai mult decât ceea ce ar trebui făcut. De aceea, schimbând perspectiva, în loc să mă gândesc că „mi se interzice să ies din casă când vrea mușchii mei, nu am voie să îmi serbez în gașcă ziua mea de naștere, mi se tot cere să mă spăl pe mâini etc.“ pot spune: „aleg să contribui la stoparea răspândirii acestui virus nenorocit“.
Totodată, această perioadă poate reprezenta la fel de bine și o șansă, o oportunitate de a ne conecta la sinele nostru. Putem folosi acest timp prețios alocându-l familiei sau chiar și unor activități, proiecte amânate. Așa am făcut și eu – am reînnoit cabinetul de psihologie în care lucrez zi de zi și în care, deocamdată, mă puteți întâlni în ședințele online.
Să ne auzim, să ne revedem cu bine!