Skip to content

Psihologia procrastinării – lasă pe mâine ce poți face azi

Procrastinarea. Iată un cuvânt care apare din ce în ce mai des în vocabularul nostru. Îl întâlnesc foarte des nu doar în cadrul ședințelor de terapie, ci chiar pare să devină un cuvânt uzual, la care se referă adesea mai ales tinerii.
Procrastinarea este amânarea în mod nejustificabil a începerii unei acțiuni, a găsi o multitudine de pretexte să nu ne apucăm de o treabă, o sarcină sau să nu o terminăm. Când procrastinăm înseamnă că amânăm totul până în ultima secundă.

Psihologia procrastinării – lasă pe mâine ce poți face azi

Cu toții amânăm din când în când, și adesea pe bună dreptate. Într-o anumită măsură este inevitabil, deoarece, dacă avem mai multe sarcini de făcut, nu le putem prioritiza pe toate și trebuie să amânăm unele dintre ele pentru a le termina pe toate în timp util.
În cazul procrastinării este însă vorba despre altceva. Problema apare atunci când știm ce ar trebui să facem, avem timp și toate celelalte condiții sunt îndeplinite, dar nu începem sarcina sau o întrerupem cu o serie de alte activități. Acest lucru ne reduce eficiența, irosind timp prețios care ar putea fi dedicat unor activități mai valoroase sau mai relaxante. Procrastinarea ne poate afecta nu numai munca, ci și viața emoțională. Ne putem simți vinovați, nefericiți, frustrați, neajutorați, și, pe termen lung, dezvoltăm simptome depresive.
Cred că noi toți ne-am confruntat cu acest lucru, unii mai des, alții mai rar. Iar cauzele pot fi diferite. Unele persoane amână pentru că nu le place ce au de făcut, altele pentru că habar nu au cum să rezolve problema, s-ar putea ca alții să nu aibă chef să facă acel lucru sau poate să fie lenea de vină. Deși amânarea începerii unei acțiuni ne îngreunează mult viața de zi cu zi, mai ales acum, când există mii de tentații în jurul nostru, este din ce în ce mai greu să renunțăm la procrastinare.
În mod logic și rațional știm foarte bine ce avem de făcut. S-ar putea ca noi chiar să ne dorim să trecem peste asta, dar, dintr-un motiv sau altul, pur și simplu nu putem, nu ne putem hotărî să începem. Iar atunci când chiar o facem, renunțăm foarte rapid și ne apucăm de alte lucruri. Deși ne-am dori, sarcina copleșitoare nu dispare, termenul-limită se apropie tot mai mult. Știm că tergiversarea nu ușurează lucrurile și, de multe ori, ne îngreunează situația, dar este greu de schimbat.
Procrastinarea înseamnă mai degrabă o amânare cronică. Există persoane pentru care procrastinarea este mai degrabă o trăsătură de personalitate, o tendință comportamentală recurentă, acestea sunt procrastinatori cronici. Prin urmare, procrastinarea se referă la tendința comportamentală a unei persoane de a nu se putea hotărî să finalizeze anumite sarcini sau îndatoriri. Avem tendința de a amâna făcând o varietate de activități pentru a evita să ne concentrăm asupra sarcinii pe care o avem de îndeplinit. În loc să ne apucăm de treabă, stăm pe telefon sau Facebook, discutăm lucruri banale cu membrii familiei, prietenii sau colegii, ne uităm la seriale sau videoclipuri pe telefon sau la TV, jucăm jocuri pe calculator, ne ducem câinele la plimbare chiar dacă el a mai fost scos afară de vreo 5 ori, ne apucăm să facem curat pe birou, chiar dacă totul e lună, luăm o gustare, mâncăm un măr sau un hamburger, chiar dacă nu ne este foame, sau pur și simplu ne apucăm să aspirăm în cameră pentru a n-a oară sau să ștergem minuțios praful inexistent. Argumentând că vom fi mai performanți sub presiune, adesea amânăm începerea sau finalizarea sarcinilor importante chiar până în ultima secundă, moment în care putem deveni copleșiți de stres, frustrare, vinovăție și chiar inerție.
Iar pe măsură ce se apropie termenele-limită, devenim din ce în ce mai stresați, astfel că adesea în loc să o stimuleze, are adesea un efect negativ asupra performanței noastre. Timpul ne presează, iar noi putem intra în panică sau chiar să ne blocăm.
Seth J. Gillihan, profesor în cadrul Departamentului de Psihiatrie de la Universitatea din Pennsylvania, a identificat câțiva factori care stau adesea în spatele procrastinării.

 1. Dacă anticipăm că activitatea va fi neplăcută, nu este surprinzător faptul că vrem să o evităm cât mai mult timp posibil.

 2. Dacă nu încercăm, nu avem cum să fim convinși că dăm greș. Teama de eșec poate fi un factor serios de descurajare în îndeplinirea sarcinilor noastre.

 3. Adesea nu reușim să ne apucăm de treabă pentru că nu o găsim suficient de importantă sau de interesantă.

 4. Uneori, putem să nu înțelegem exact care este sarcina. Ne poate reține lipsa de informații sau ambiguitatea.

 5. Pentru mulți, motivul amânării este perfecționismul. Nu predăm lucrarea, nu îndeplinim sarcina până când nu suntem complet mulțumiți de rezultat.

 6. Adesea amânăm pentru că ne temem de modul în care ceilalți ne vor judeca performanța. Ne întrebăm dacă vom fi capabili să satisfacem așteptările celorlalți, ale șefului, colegilor, părinților, profesorilor. Și atunci apare anxietatea.

 7. Uneori simțim că sarcina este prea dificilă sau imposibil de gestionat, așa că tot amânăm să o începem, sperând în mod irațional că poate cu trecerea timpului devine mai accesibilă.

 8. Uneori avem tendința să ne considerăm supermani, crezând că le putem face pe toate în timp real. Din păcate, sau poate din fericire, până la urmă suntem forțați să recunoaștem faptul că avem doar 24 de ore într-o zi și că este imposibil să terminăm la timp tot ceea ce ne-am propus.

Dacă ne focusăm pe posibilele cauze ale amânării, ne dăm seama că există o similitudine între ele. Un element comun este acel sentiment de disconfort legat de gândul care urgentează finalizarea sarcinii în cauză.
Întrebarea este: dacă procrastinarea este asociată cu sentimente negative serioase și consecințe neplăcute, cum poate fi atât de frecventă și persistentă?
Să luăm un exemplu. După petrecerea de sâmbătă seară toată casa este cu fundul în sus, este o dezordine și o mizerie de nedescris. Ori de câte ori te gândești la curățenia pe care urmează să o începi simți că ți-a pierit tot cheful, te simți lipsit de vlagă și fiecare părticică din tine va protesta. Însă în cazul în care decidem să lăsăm totul pe după-amiază, să ne relaxăm și să ne uităm la televizor în dormitor sau să citim o carte, ne putem simți ușurați și temporar eliberați de anxietate. În psihologie, acest fenomen se numește întărire negativă. Este „negativă“, deoarece recompensa este o evitare a unei experiențe aversive, și „întărire“, deoarece prin faptul că oferind o recompensă e foarte posibil ca acțiunea să mai apară și în viitor.
Deci cu cât experimentăm mai des partea de întărire a procrastinării, cu atât mai rar experimentăm sentimentul plăcut de satisfacție care vine odată cu finalizarea sarcinii. Prin urmare, este destul de dificil să întrerupem acest cerc vicios, dar nu imposibil.
Expertul în rezolvarea problemelor legate de procrastinare, Seth J. Gillihan, profesor în cadrul Departamentului de Psihiatrie de la Universitatea din Pennsylvania prezintă șapte tehnici diferite pentru a ne ajuta să nu mai amânăm lucrurile.

 1. Împarte sarcina în subsarcini mai mici, ușor de gestionat! – La prima vedere atunci când vă confruntați cu o sarcină dificilă, volumul de muncă poate fi descurajant. Dar dacă o împărțiți în sarcini secundare, pe care apoi le prioritizați și planificați ritmul în care le veți îndeplini, veți considera imediat că obiectivele pe termen lung sunt mai ușor de gestionat.

 2. Hotărăște-te să te apuci de treabă! – Uneori amânăm începerea lucrurilor pentru că nu știm ce și cum ar trebui să facem. De exemplu, putem amâna trimiterea unui e-mail pentru că nu știm exact ce să-i scriem destinatarului. Cu siguranță că sarcina noastră nu va fi mai ușoară mai târziu. Dar dacă ne hotărâm să ne așezăm acum la birou și să nu ne ridicăm până nu scriem câteva fraze, e-mailul va fi terminat și trimis mai devreme sau mai târziu.

 3. Creează-ți condițiile! – Oricare ar fi sarcina, merită să ne gândim la mediul, atmosfera în care am fi cel mai eficienți. Încercați să creați aceste condiții.

 4. Folosește reminder-uri (evident, nu tipul de „kind reminder“ din filmul Teambuilding)! – Atunci când amânăm o sarcină, se poate întâmpla destul de des chiar să uităm de ea. Puteți evita acest lucru stabilindu-vă termene-limită și punându-vă reminder-uri în calendar sau pe telefon, de exemplu, pentru a vă asigura că nu o uitați.

 5. Fii responsabil! – Dacă spunem cel puțin unei persoane ce avem de făcut și când trebuie să facem acest lucru, vom crește considerabil șansele de a reuși să facem acest lucru. Motivul este că dorim să nu dezamăgim și să menținem imaginea pe care cealaltă persoană o are despre noi, să ne ridicăm la așteptările ei. Ar fi neplăcut să trebuiască să dăm tot felul de explicații nefondate.

 6. Recompensează-te! – Deși factorii motivaționali extrinseci trebuie tratați cu prudență, în cazul unor tipuri de sarcini ne pot fi de folos. De exemplu, atunci când trebuie să facem ceva pe care nu am face-o niciodată de bună voie, pentru care nu găsim motivație intrinsecă. Recompensele sunt diferite pentru fiecare. Pentru unii, poate fi o bucată de ciocolată, pentru alții o plimbare scurtă sau o discuție cu cineva drag, important. Aici totuși se impune prudență, căci trebuie să aveți grijă să nu alegeți o formă de autorecompensă care vă poate distrage ușor atenția de la îndeplinirea sarcinii inițiale.

 7. Ai răbdare! – Schimbarea unui obicei de lungă durată nu este o sarcină ușoară. Este o muncă grea, anevoioasă, necesită mult timp și energie, iar la început poate fi un eșec. Este foarte important să ai răbdare și să te accepți pe tine însuți.

Cred că finalizarea cu succes a oricărei provocări ne poate oferi satisfacție deplină. Renunțarea la procrastinare, după multe încercări, chiar și eșuate, multă trudă conduce la o serie de sentimente pozitive. Concentrându-ne pe ele ne poate face mai conștienți și, astfel, poate contribui la consolidarea și susținerea schimbării.
E ca și cum am escalada un munte urcând pe un traseu dificil și ajungem la vârf, suntem recompensați pe deplin. Peisajele superbe, liniștea interioară, satisfacția realizării obiectivului ne dau o stare de bine, crește încrederea noastră în forțele proprii și ne îndeamnă să ne depășim limitele.