Skip to content

Mersul pe jos – cel mai bun medicament

Cu multe secole în urmă, Hipocrate, medicul din Grecia Antică, considerat părintele medicinei, le recomanda deja pacienților săi să meargă pe jos pentru a-și menține sănătatea fizică și mentală. Potrivit unor cercetări recente, mersul pe jos este deosebit de benefic organismului nostru. Printre efectele majore ale mersului pe jos se numără: scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățiri considerabile în cazul diabetului și bolilor de inimă, creșterea densității osoase etc.
Prin urmare, putem spune cu mâna pe inimă că Hipocrate nu s-a înșelat când a spus că este un leac miraculos, cel mai bun medicament al omului.

Mersul pe jos – cel mai bun medicament

Trebuie să recunosc că nu pot rămâne total imparțială atunci când vine vorba de mersul pe jos, căci aceasta este una dintre distracțiile mele preferate. Îmi place nespus să mă plimb atât pe trasee care-mi sunt familiare, cât și pe cele necunoscute, în oraș sau la țară sau în natură. Îmi place să mă plimb singură sau în compania cuiva cunoscut, drag mie, mă plimb cu plăcere primăvara pe ploaie, vara mai ales la mare și la munte, toamna prin frunzele căzute și iarna prin zăpadă.
Nu avem nevoie de echipament special – mersul pe jos parte dintre puținele activități pentru care avem nevoie decât de picioare, în comparație cu alte sporturi sporturi și hobby-uri, care necesită un echipament serios încă de la început
Conform recomandărilor organizațiilor internaționale de sănătate, pentru a ne menține sănătoși, avem nevoie săptămânal în medie de cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată sau 75 de minute de exerciții fizice intense.
Cercetătorii definesc diferitele forme de activități sub denumirea colectivă MVPA, (moderate-to-vigorous physical activity), care includ toate activitățile fizice de intensitate moderată și mai ridicată din care putem alege.
În ciuda faptului că numeroase studii au arătat eficiența exercițiul fizic în prevenirea diferitelor boli cronice și în menținerea funcțiilor noastre cognitive, doar mai puțin de jumătate din populația adultă reușește să pună în practică săptămânal cantitatea de activitate fizică recomandată de organizațiile de sănătate. S-a arătat că în general tinerii și persoanele adulte de vârstă medie sunt cei care fac mișcare permanentă, grupurile de vârstă mai înaintată duc o viață mai sedentară, se plimbă mai puțin și fac puține exerciții fizice.
Vestea bună este că nu trebuie să își facă griji nici cei care nu au prea mult timp la dispoziție sau condiții satisfăcătoare de sănătate pentru a face exerciții fizice îndelungate de mai multe ori pe săptămână. Potrivit numeroaselor studii, chiar și mai puțin de 150 de minute de exerciții fizice recomandate pe săptămână au efecte pozitive vizibile asupra sănătății. De pildă, într-un studiu publicat în urmă cu câțiva ani s-a arătat că pentru prevenirea depresiei ajută chiar și doar 60 de minute de exerciții fizice pe săptămână.
Cercetările lui Alpa Patel, epidemiolog și cercetător în domeniul cancerului din SUA, au subliniat aceste lucruri. Studiul este cel mai vast studiu pe eșantion privind exercițiile fizice disponibil până în prezent, implicând peste 140 000 de adulți în vârstă.
Patel împreună cu colaboratorii săi a efectuat un studiu comparativ cuprinzător privind cuantumul de timp petrecut făcând exerciții fizice care reduce deja în mod semnificativ riscul de deces în rândul persoanelor în vârstă. La acest studiu au participat 77 077 de femei cu vârsta medie de 68,9 ani și 62 178 de bărbați, cu o vârstă medie de 70,7 ani. După eliminarea altor factori de risc, cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare: chiar și 17 minute de mers pe jos pe zi pot reduce dramatic ratele de mortalitate la acest grup de vârstă.
Totodată Patel subliniază, că din aceste date reiese că „pentru adulții în vârstă, în comparație cu inactivitatea, sedentarismul chiar și mai puțin de 150 de minute de mers pe jos pe săptămână poate să scadă semnificativ rata de mortalitate. Iar mersul pe jos de minimum 150 de minute sau mai mult reduce considerabil riscul de mortalitate.“
„Având în vedere că până în 2030 numărul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani se va dubla, este timpul ca în vederea menținerii sănătății, specialiștii să acorde mai multă atenție în privința recomandării activităților fizice, în special al mersului pe jos“, adaugă Patel. „Mersul pe jos este exercițiul perfect: este ușor, este gratuit, nu ai nevoie de echipament scump sau complicat și este ideal pentru oameni de toate vârstele. După cum arată rezultatele, poate contribui foarte mult la sănătatea generală și la îmbunătățirea calității vieții.“
Acum nu ne mai rămâne decât să ne găsim motivația necesară pentru a pleca la o plimbare mai lungă sau mai scurtă în condițiile de vreme răcoroasă de toamnă, poate chiar început de iarnă. Iar rezultatele cercetării lui Alpa Patel ne pot fi de folos pentru atingerea acestui scop.
E bine să reținem că mersul pe jos este folositor nu doar pentru sănătatea corpului, ci și pentru sănătatea minții și chiar a sufletului, mai ales atunci când este combinat cu o plimbare în natură sau cu o conversație plăcută. Și mai trebuie să știm și că mersul pe jos în sine este experimentarea stării de mindfulness, ca stare de conștientizarea deplină a momentului prezent.