Skip to content

De ce ne tot întrerup oamenii?

Ei nu ne întrerup neapărat pentru că sunt plictisiți – pentru unii oameni, conversațiile sunt mai dinamice și mai captivante dacă au un ritm rapid și se întrepătrund. Dacă doriți să-l confruntați pe cel care vă întrerupe, fiți asertiv în acest sens, și, înainte de toate, înțelegeți ce ar putea duce la acest comportament.

De ce ne tot întrerup oamenii?

Sunteți în centrul atenției – spuneți o poveste despre care știți că va avea feedback pozitiv și vă va pune într-o lumină favorabilă. Transmiteți un punct de vedere pe care îl considerați foarte important, faceți o sugestie care va rezolva problema pe care o discutați sau reușiți în sfârșit să vă împărtășiți gândurile după ce ați așteptat cu răbdare să vă vină rândul... Și deodată cineva vă întrerupe, ducând conversația într-o direcție complet diferită...
Întreruperea oamenilor în mijlocul frazei poate fi foarte iritantă, în special pentru cei care se trezesc opriți din drumul lor, fie că este vorba de o întâlnire de afaceri, de o conferință online sau de un eveniment de socializare. În cercetările efectuate pentru cartea sa What Do I Say Next, Susan RoAne a identificat întreruperea, fie în mijlocul ideii sau în mijlocul frazei, ca fiind unul dintre cei trei factori care ucid conversația. Este de la sine înțeles să vrem să fim ascultați.
Sunt oamenii care întrerup pur și simplu nepoliticoși sau există și alte motive pentru care o fac? O întrerupere nu este neapărat o încercare de a-i salva pe ascultători de la a muri de plictiseală. Poate fi mai mult din cauza celui care întrerupe decât din cauza vorbitorului inițial.
Modul în care oamenii conversează cu ceilalți este influențat de o serie de factori – tipul de personalitate, educația, mediul familial, sexul, cultura etc. Abilitățile sociale pe care mulți dintre noi le considerăm de la sine înțelese, inclusiv abilitatea de a ști când să întrerupi pe altcineva, nu sunt la fel de clare pentru persoanele neurodivergente, cum ar fi cele din spectrul autist sau cele care suferă de ADHD. Unul dintre simptomele ADHD, de exemplu, este lipsa de control al impulsurilor. De asemenea, persoanele cu ADHD au dificultăți în filtrarea stimulilor irelevanți sau chiar în filtrarea propriilor gânduri de cele ale celorlalți, ceea ce înseamnă că acestea pot fi capabile să se concentreze asupra unei discuții doar timp de câteva minute. În acel moment, pot simți nevoia de a întrerupe sau de a schimba subiectul. Este posibil chiar să fi fost atât de distrași de ceva din afara conversației, încât să fi uitat ce se spunea și să fi schimbat subiectul fără să-și dea seama.
Persoanele cu probleme de memorie pe termen scurt pot de asemenea să simtă nevoia de a întrerupe, în special dacă și-au amintit brusc ceva important sau au o idee grozavă și simt nevoia să o împărtășească imediat înainte de a uita ce voiau să spună.
Persoanele neurotipice se pot lăsa purtate de fluxul conversației în același mod, dorind să întrerupă cu o idee nouă sau cu ceea ce consideră a fi o contribuție interesantă la discuție. În special, în timp ce introvertiții vor să asculte cu atenție și să digere comentariile altora înainte de a-și adăuga eventual propriile gânduri, extrovertiții vor să avanseze conversația.
Pentru majoritatea oamenilor, o conversație bună se îndreaptă către direcții variate, iar diferitele voci nu întrerup, ci mai degrabă mențin dinamica și energia conversației la un nivel ridicat. Însă unora tocmai faptul că toată lumea vorbește în același timp le demonstrează că toți sunt implicați în conversație și nu ignoră ceea ce au de spus ceilalți – de exemplu, cineva care a crescut într-o familie numeroasă poate foarte bine să aibă o asemenea așteptare de la o conversație.
Cum puteți răspunde la o întrerupere? Puteți să o ignorați și să urmați fluxul conversației, să așteptați momentul potrivit pentru a reveni la punctul dumneavoastră de vedere sau să sancționați instant comportamentul inadecvat. Această din urmă alegere riscă, evident, să genereze un conflict, dar ar putea fi necesară dacă doriți ca ideile dumneavoastră să fie luate în serios.
Cunoscând motivul pentru care cineva vă întrerupe, devine mai ușor de gestionat. Înțelegerea faptului că s-ar putea să nu fie vorba de o lipsă de interes față de ceea ce spuneți, ci altceva îl motivează pe interlocutor poate fi mai ușor de acceptat.
Dar nu trebuie neapărat să acceptați pur și simplu întreruperea – dacă nu spuneți nimic, aprobați tacit acest comportament. De asemenea, acest lucru arată că puteți fi redus la tăcere. Mai bine confruntați-l pe cel care vă întrerupe calm și politicos, menținând contactul vizual direct. Dar evitați să cereți permisiunea celui care vă întrerupe. În loc să spuneți: „Pot să continui?“, spuneți: „Vreau să-mi termin gândul“.